ADN Online - Arta, dans si noutati

Despre
Ziua anterioara Ziua urmatoare

Duminică, 13 Decembrie 2015Mai mult decât dezbrăcat

Prezența corpului gol în artă nu este o noutate și cu atât mai mult n-are de ce să creeze disconfort.

Doar dacă ne gândim la picturile lui Rubens, Coubert sau Schiele n-ar trebui să avem o problemă cu organele genitale sau cu celulita. Totuși, nu știu în ce măsură unora dintre noi le este rușine de corpul lor și simt nevoia reconfimării că sunt frumoși. Ce-i drept, într-o industrie unde avem de-a face zi de zi cu corpuri perfecte, ne putem simți un pic frustrați de imperfecțiunile noastre. 

Dar, Din bube, mucegaiuri şi noroi. Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi. 

E clar că arta contemporană n-are treabă cu canoanele clasice și că nici noi nu trebuie să ne întristăm că nu suntem Făt Frumos sau Albă ca Zăpada. Așa că, dacă după un spectacol de dans contemporan ne cramponăm în povești legate de aspectul corpului nostru, mai bine mergem acasă și ne scărpinam în fund. Este o frivolitate din categoria discuțiilor așa zis filozofice despre goliciunea Bacantelor.

Corpul este și probabil va fi subiectul tuturor discuțiilor despre dans, iar nuditatea nu este o idee coregrafică. Poate fi eventual, un subiect printre multe altele...

Să vorbim despre modul în care nuditatea și mișcarea corpului produc mesaje noi în artă, este întradevăr relevant pentru întrebarea cine suntem noi.  

Pare îngozitor de greu să disociezi dansul de erotism sau de estetică, dar de fapt, este foarte simplu. Imaginea corpurilor goale, în mișcare și împreună cu muzica transmite alt mesaj decât sex sau ce urât arătăm sau ce frumoși suntem? Zice altceva decât vorbele iepurașului din bancul cu ursul: ”Ursule, hai lasă tot ca să alergăm liberi prin pădure!” (ursul și iepurașul fiind total stowned).

Să fim serioși, să fim liberi? Când? Acum? Mâine? 

Dacă un ”dans” cu corpuri goale zice mai mult decât asta, atunci da, Adam și Eva rules! Dacă nu zice și altceva, doar speculează niște paradigme din trecut.

Recomand un refreshing cu Pasolini - ”Salo”, 1975.

____

Imagini din spectacolul ”More than naked”, de Doris Uhlich

Citește restul »