ADN Online - Arta, dans si noutati

Despre

9 Variations on a Dance Theme (1966)


de Alexandra Nistoroiu

Când l-au întrebat de ce face filme, Hillary Harris le-a răspuns sec și simplu: "Ca să îi scot pe oameni din preconcepţiile lor". Deşi a câştigat un Oscar pentru cel mai bun short în 1962 şi a fost unul dintre pionierii tehnicii timelapse-ului, Hillary Harris rămâne pe lista figurilor cvasi-anonime care au lăsat amprente deloc anonime asupra avangardei cinematografice a anilor ’60.

Scurtmetrajul său de videodance, 9 Variations on a Dance Theme, filmat în 1966, propune o perspectivă cât se poate de relevantă asupra relaţiei dintre forma corpului uman şi estetica filmului. Short-ul este tot atât de simplu şi direct cum sugerează şi titlul său: într-un studio gol, nedecorat, o tânără dansatoare (Bettie de Jong) reia de 9 ori aceeaşi secvenţă de mişcări de dans elegante şi fluide. De fiecare dată când repetă dansul, Harris schimbă metoda de filmat pentru a îi captura mişcarea în chipuri sensibil diferite.


În prima variantă a dansului, camera pare să copieze ritmul lent şi graţios al piruetelor dansatoarei, fără să îi invadeze spaţiul. De la cea de-a doua variaţie încolo, perspectiva camerei este din ce în ce mai intimă, iar tehnica folosită de Harris mai complexă, în vreme ce dansul îşi păstrează simplitatea. După primele 5 minute din film, atât filmarea, cât şi editarea devin mai aventuroase şi experienţa vizuală creşte: Harris introduce tăieturi repetitive, plimbă camera pe corpul dansatoarei, focalizează pe imagini abstracte (textura hainelor sau mâinile şi picioarele balerinei plutind în aer aparent separate de restul corpului) şi, între timp, filtrează, nuanţează şi înceţoşează imaginea, jucându-se cu toate tehnicile de filmare disponibile la acea vreme. Conceptul este simplu spre rudimentar, resursele puţine spre deloc, dar rezultatele sunt surprinzător de profunde. Harris surprinde detalii fascinante: subtilul tremur al muşchilor dansatoarei în timpul unei poze dificile, felul în care materialul costumului de dans se întinde şi se strânge pe corp o dată cu mişcările din coregrafie, precum şi lumina albă care pătrunde prin ferestrele studioului învăluind balerina într-o aură lăptoasă.


Cu fiecare interpretare a dansului, montajul devine mai dinamic, unghiurile de filmare mai vertiginoase, iar percepţia spectatorului asupra dansului mai segmentată. Filmul lui Harris este unul dintre puţinele cinedance-uri care reuşesc să depăşească sfera simplei documentări. Abordarea deconstructivistă a regizorului are multe în comun cu coregrafia dansului modern, numai că, în vreme ce coregrafii revoluţionează formele clasice pe scenă, Harris face asta pe peliculă.
Articole similare

Lasa un comentariu


Comentarii

LennyFlock
11 ian 2017 @ 00:34

Ne grăbim să liniștească, Macho Man Spray este potrivit: persoanele în vârstă cu un sistem imunitar slăbit de persoane, ceea ce duce nu chiar un stil de viață sănătos, care are o tulburări hormonale oricare dintre categoriile de mai sus implică deja existența unor probleme cu potenta, în care au nevoie doar pentru a cumpăra Spray-Macho Man. Contraindicațiile poate fi numit numai intoleranța personală componentelor sau de vârstă tânără (sub 18 ani). Acest preparat poate fi aplicat chiar și în tratamentul bolilor genitale, în care efectele secundare pot fi disfunctie erectila. Pentru a restaura erectie pot fi achiziționate într-un preparate farmacie sub formă de gel. Instrucțiunile de utilizare Machoman descrise în detaliu modul de utilizare a spray-ul. Și, judecând după comentarii cu privire la site-uri web, acest tip de problemă este mult mai convenabil de a utiliza decât un gel. În afară de ambalare prin pulverizare Machoman de dimensiuni reduse și este convenabil pentru a lua cu tine. Nici un miros și absorbție completă în penis după aplicare nu va da secretul unei erectie masculine stabile. Beneficii Machoman În opinia, în ciuda popularității tot mai mare a medicamentului, spray-ul este întotdeauna disponibil și poate fi achiziționat de la orice moment convenabil. Pentru a afla de unde și cum să facă acest lucru, acesta va fi un pic mai mic. Acum, analizăm, de unde o astfel de pulverizare popularitate Macho Man. Review-uri de pe site-uri și forumuri sunt pline de doar acest nume. Avantajele acestui produs sunt următoarele: De aici, atât de multe comentarii pozitive despre spray-ul Macho Man. Pretul medicamentului la destul de democratic, că prea este un avantaj. Unii au scris într-un comentariu că achiziționarea de bunuri au primit un discount bun de la producător oficial. În cazul în care pentru a cumpăra Spray? Cumpăra Macho Man pe site-ul oficial. În conformitate cu comentarii, aceasta este o formă foarte convenabilă de cumpărături. Prin achiziționarea de bunuri acolo, puteți fi sigur că ați cumpărat un produs de calitate care nu te lasa in jos la momentul crucial. Pentru a deveni proprietar de spray este suficient: Du-te pentru a lega o cerere pentru confirmarea comenzii Plata se face la primirea Macho Man la oficiul poștal. Nr de pre-plată la înregistrarea oficială a ordinului nr. Dacă vi se cere să facă o plată în jos, atunci, cel mai probabil, este site-ul escrocherii. <a href=http://sexobzor.info/ro/machoman-sprey-barbatesc-sfaturi-de-utilizare.html>Link-uri către reprezentantul oficial</a> De la cine poți cumpăra MachoMan, veți găsi în acest articol.