ADN Online - Arta, dans si noutati

Despre

Franța la Sibiu


de Andreea Lupu

Coregraful Alain Buffard cu al său Tout va bien a deschis de minune serie de spectacole de pe scena Sibiului, cu marșuri sacadate și ritm milităresc.

Ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Teatru Sibiu nu a însemnat doar 20 de ani de tradiție și muncă susținută din partea unei echipe conduse de Constantin Chiriac, ci și 20 de ani de când România a intrat în Organizația Internațională a Francofoniei. Și petru a sărbători cum se cuvine, Franța a fost invitată de onoare. Primul spectacol de dans care a deschis ediția a fost Tout va bien, producția coregrafului francez Alain Buffard.

A început să danseze în 1978 alături de Alwin Nikkolais la Centrul Național de Dans Contemporan din Angers și de atunci a tot pus în scenă spectacole, de la Good Boy (1998), la Wall dancin' - Wall fuckin' (2003) și până lashow-ul premiat în iunie 2010 la Festival Montpellier Danse și prezentat anul acesta la Sibiu.

Tout va bien nu e un spectacol care să îți joace inima pe mișcări și ritmuri nebune. Ei bine, o face, dar fără imboldul acela care te face să vrei și tu pe scenă. E mai degrabă un spectacol incomod, de la care ieși cu un puternic sentiment de claustrare.


Decor minimalist, marș militar bătut în podeaua de lemn a teatrului “Radu Stanca” de stativele microfoanelor folosite pe post de puști, bărbați și femei îmbrăcați identic în costume negre cu pălării supradimensionate pe cap, ritm la unison, ținut fără greșeală, până când cele opt trupuri devin unul prin ritm. Dansatorii execută și se execută unul pe celălalt, fiecare, pe rând devine comandant și apoi soldat. Ritmul nebun e întrerupt de momente în care dansatorii devin indivizi cu viață proprie, de cântece la acordeon, de dansuri nebune și momente de sexualitate răutăcioasă ca apoi să fie reluat iar și iar și iar. Până când dansatorii se dezumanizează și devin din nou unul, ajungând în final să-și sărute fundul unul altuia – una din cele mai puternice imagini ale spectacolului lui Buffard, o amprentă a dezumanizării omului.
Articole similare

Lasa un comentariu


Comentarii

Nu exista nici un comentariu la acest articol.