ADN Online - Arta, dans si noutati

Despre

Freedom


de Sandra Mavhima

Jasmin Vardimon este una dintre cele mai "en vogue" coregrafe britanice care mergând pe linia Physical Theatre a reușit să impună atenție pentru observarea violenței și absurditații din societatea de azi.

Coregrafiile ei explorează la maxim limitele corpului uman prin utilizarea textului vorbit alături de tehnica postmodernistă de dans contemporan. Fie că ne oprim asupra lucrărilor de până în 2010, Lullaby,  Justitia sau Yesterday, tematicile abordate își găsesc corespondente în reacțiile generației tinere față de sistemul sau istoria din care face parte. Precum Hofesh Shechter, Sidi Larbi, Akram Kan, filozofia care guvernează coregrafia este aceea a mișcării care dictează dialogurile dintre oameni. Uneori izolează personajele într-o bulă a timpului, alteori își abstractizează gândurile la maxim, întotdeauna reușeste să dea formă unor mișcări care țin monologuri, țipă la public, se joacă, plâng cu durere, se schimonosesc, doar pentru că nu reușesc să se facă înțelese.

Se pare că spațiul britanic din ultimii ani a lansat o direcție coregrafică care la prima vedere pare să se rupă de problematicile sociale, dar prin dedicația față de abstractizarea violentă a corpului transmite un tip de izolare și de autism caracteristice generației tinere. Revenind la lucrările lui J. Vardimon, la cea din urmă, Freedom respiră adrenalina momentului prezent mai adânc decât cele de dinaintea sa. Cu o atenție mai mică pentru precizia mișcarii și sincronizarea pe muzica, dar cu o narativitate la fel de pregnantă, Freedom este un spectacol cu un succes mai mic la public, cu review-uri mai proaste, cu o repetiție obsedantă a unor lucruri spuse și răspuse și un must pentru că mesajul pe cât este de simplu, pe atât de important pare.

Freedom este unul dintre spectacole care la prima vedere par proaste, dar după ce te uiți cu puțină atenție la cine le-a creat și cum le-a creat s-ar putea să le găsești interesante. Nu este un spectacol pentru boxe date la maxim, este un spectacol pentru boxe bune, cu volumul la mediu.


Site-ul companiei: Jasmin Vardimon Company 
Articole similare

Lasa un comentariu


Comentarii

Mark
12 mai 2016 @ 15:39

WJV2sj http://www.y7YwKx7Pm6OnyJvolbcwrWdoEnRF29pb.com