ADN Online - Arta, dans si noutati

Despre

Imersiuni în fantasticul israelian


de Andreea Lupu

Inbal Pinto& Avshalom Pollak creează lumi în miniatură, pline de magie, acrobații și decor ce se apropie de fantastic.

Inbal și Avshalom s-au cunoscut în 1993. Ea dansa profesionist de la 13 ani. El trăise în teatru cam toată adolescența (tatăl său a fost un actor popular în Israel). Fiecare a adus în companie propria experiență și la scurt timp și-au atras titlul de companie de physical theatre.

E mai mult teatru decât dans? Greu de spus. Puțin din amândouă. Spectacolele, fie că e voba de Oyster sau Bombyx Mori sunt deopotrivăburlești, stridente, conțin balet, joc scenic, giumbușlucuri circărești, costume și decor care te transportă într-o lume magică. Te fac să zâmbești și să dansezi în scaun ca un copil. Să rememorezi sau să îți imaginezi. La fel ca în basme, decorul (scaune, mese, sfori) prinde viață, e un personaj în sine. Dansatorii impresionează atât prin fizicul și tehnica lor, cât și prin capacitatea de a exprima, mima sau cerși emoții și râsete. Machiajul este un element definitoriu în lumile create de Pinto și Pollak. Momentele importante au tușe duse  la extrem și susținute de muzica de pe fundal. Super-puterea spectacolelor Pinto&Pollak provine din viteza și complexitatea scenelor pe care le joacă cei 12 dansatori ai companiei.

Așa cum lucrurile din natură sunt dependente de mișcarea celorlalte, așa și spectacolele lui Pinto&Pollak sunt dependente de noi surse de inspirație. Filmele macabre ale regizorului Tim Burton, glamul show-urilor de vodevil și poate pe alocuri profunzimea mistică a Israelului  sunt deopotrivă surse de inspirație (vezi Oyster). Alte spectacole sunt mai apropiate de cultura japoneză și occidentală folosind atât scrieri ale autorilor japonezi (Kenji Miyazawa e unul din ei), cât și tipuri de dans, precum butoh (vezi Hydra). Pinto&Pollak par că aleargă în ritmul în care simbolurile și metaforele iau naștere în viața reală. De aceea,  nicio reprezentație nu este identică cu precedenta sau viitoarea. Un singur lucru rămâne stabil. Fie că este vorba de un univers absurd și burlesc, poetic și fantastic sau dark și preistoric, compania continuă  să caute direcții noi, să ofere publicului lumi fascinante. 

Articole similare

Lasa un comentariu


Comentarii

Nu exista nici un comentariu la acest articol.