ADN Online - Arta, dans si noutati

Despre

KAIJU

 • KAIJU 1
  Credite: Sânziana Crăciun
 • KAIJU 2
  Credite: Sânziana Crăciun
 • KAIJU 3
  Credite: Sânziana Crăciun
 • KAIJU 4
  Credite: Sânziana Crăciun

de Alexandra Gîrbea

Sindromul Imaginilor

Kaiju este un monstru din desenele manga, un monstru misterios care încarnează forța naturii. Pentru Eric Castaing, Kaiju este monstrul creat de societatea tehnologică, un produs al imaginilor în masă cu care suntem bombardați din toate părțile, care ne transpun dintr-o realitate în alta înainte de a reuși să la asimilăm și să le procesăm. Rezultatul? Repere distorsionate, realități fragmentate, imagini violente, gînduri segmentate. Idei transmise puternic printr-o atmosferă intensă, în care imaginile video, lumina, sunetul, dansul și teatralitatea construiesc o realitate augmentată, în care percepția spectatorului este adusă la punctul ei maxim. Tehnicile video folosite sunt ale unui artist grafic și video consacrat. De la distorsionarea și fragmentarea imaginilor înregistrate live, la video-tracking, la duplicarea prin infraroșu a siluetei dansatorilor, imaginile reprezintă o oglindă psihologică în care ni se înfățișează monștri care ne locuiesc mințile.

Dansatorul de hip hop Salomon Baneck interpretează o coregrafie a decompoziției și a segmentării kinetice care aminteşte de mimetismul robotic, ridicând un mare semn de întrebare – sau mai degrabă de exclamare – asupra evoluției copiilor care trăiesc în era computerizată. Această corporalitate digitalizată contrastează cu organicitatea exprimată prin nuditatea celorlalți doi performeri. Din acest punct de vedere, organicitatea este cea care pune în lumină – o lumină  crescândă care la finalul spectacolului devine orbitoare – toate aspectele negative, prin performerul Grégoire Faucheux, care manipulează luminile pe scenă, deplasându-le dintr-un unghi în altul al spațiului scenic.În cele din urmă, conflictul psihologic specific erei imaginilor are drept cauză tocmai conflictul dintre organic și digital, un conflict care compune scena culminantă a spectacolului Kaiju, în care corpul dansatorului devine arma lansată împotriva imaginilor. Chiar dacă este un monstru abstract, conceptual, Kaiju este un monstru real. Spectacolul lui Eric Minh Cuong Castaing este, din acest punct de vedere, un apel la luptă.

Spectacolul a fost produs în februarie 2011, reprezentând o complexă colaborare între coregraful Eric Minh Cuong Castaing, fondatorul companiei Shonen, artistul video Pierre Gufflet, compozitorul de muzică Naun și scenograful Grégoire Faucheux.
Articole similare

Lasa un comentariu


Comentarii

Nu exista nici un comentariu la acest articol.