ADN Online - Arta, dans si noutati

Despre

Știu ce fac, deci fac ce vreau!

Știu ce fac, deci fac ce vreau!

de Alexandra Gîrbea

Metoda Feldenkrais - Conștientizarea prin Mișcare

Întinde-te pe sol, închide ochii și relaxează-te. Ce simți? Care este relația dintre corpul tău și sol? Ascultă-ți gândurile, ascultă-ți respirația și simte ce se întâmplă în corp. Simte fluxul care îți traversează corpul, val după val de energie și de senzații. Observă. Ascultă. Așa începe un curs de Feldenkrais. Urmează o călătorie de aproximativ o oră în interiorul corpului, a minții și a senzațiilor, un tărâm care este prea puțin cunoscut și care nu încetează să îți dezvăluie cele mai surprinzătoare peisaje și senzații. Acesta este doar începutul unei permanente expediții, căci odată ce ai devenit atent la toate aceste procese și odată ce înveți să le asculți, intri într-o nouă etapă de dezvoltare – nu doar motorie, ci personală: etapa conștientizării. De aceea cursurile colective ale Metodei Feldenkrais sunt cunoscute sub denumirea de Awareness Through Movement.


Aceste cursuri presupun o explorare structurată de mișcări care includ gânduri, senzații, mișcări și imagini, trecând treptat de la mișcări ușoare spre mișcări mai complexe și mai diversificate. Scopul principal este de a declanșa conștiința asupra modelelor neuromusculare și a rigidităților și de a extinde opțiunile de alegere a noi mijloace de mișcare, crescând în același timp senzitivitatea chinestezică. Când această conștientizare devine una cu sentimentele, senzațiile, mișcările și gândurile noastre, este timpul pentru noi descoperiri, pentru creație, pentru inovație și pentru cunoaștere.


Sistemul nervos este ocupat în cea mai mare parte de mișcare. Mișcarea reflectă toate procesele neurale, toate gândurile și toate senzațiile experimentate. Examinând ceea ce se întâmplă în interiorul corpului în momentul intenției de mișcare și pe tot parcursul mișcării, obții o cunoaștere de sine nemărginită. Și, după cum bine spunea Moshe Feldenkrais, întemeietorul metodei ce-i poartă numele, când știi ceea ce faci, poți să faci tot ce vrei.


Corpul este cel mai important instrument de care dispunem în viață. Conștientizarea tuturor proceselor ce au loc permanent în corp reprezintă practic racordarea acestui instrument la capacitățile sale maxime. Cum altfel putem ajunge la cele mai armonioase acorduri și, astfel, la cel mai armonios dans ? Dansul devine muzica ce face corpul să vibreze.


Acestea au fost experiențele trăite de un grup de dansatori care au participat la workshop-ul intensiv de Awareness Through Movement ce a avut loc în București pe perioda 5-7 martie. Cursurile au fost conduse Lola Keraly, coregrafă de origine franceză, invitată de compania Concentric Arts pentru a ne arăta infinitele posibilități prin care corpul exprimă trăirea.
Articole similare

Lasa un comentariu


Comentarii

Nu exista nici un comentariu la acest articol.